przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zupa z soczewicy czerwonej

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1,5l bulionu
- ok 350g soczewicy czerwonej (dostępna na stoiskach ze zdrową żywnością)
- 1 duża cebula mocno posiekana
- sól
- pieprz
- ostra papryka chilli koniecznie grubo mielona
- cytryna
- oliwa z oliwek

Opis przygotowania:
Cebulę podsmażyć na oliwie i wlać do bulionu.
Wsypać soczewice i gotować tak długo aż się całkowicie rozgotuje.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Do oliwy dodać chilli (mniej więcej w stosunku 3:1) i podsmażyć na małym ogniu dopóki nie zmieni koloru na ciemniejszy (ale trzeba uważać, żeby jej nie przypalić bo robi się gorzka)

Zupę nalać do talerza, dodać chilli z oliwą i wcisnąć sok z cytryny w takich ilościach jakie uznajemy za słuszne. Ja dodaję jedną łyżkę chilli i dwie łyżki soku z cytryny.
Opis / Uwagi:
Ewentualnie na początku gotowania można wrzucić pokrojonego w kostkę wędzonego boczku. Oryginalnie zupę podaję się bez mięsa na wywarze z warzyw.
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  megara
Przepis czytano już 6166 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin