Zupa z soczewicy czerwonej |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1,5l bulionu
- ok 350g soczewicy czerwonej (dostępna na stoiskach ze zdrową żywnością)
- 1 duża cebula mocno posiekana
- sól
- pieprz
- ostra papryka chilli koniecznie grubo mielona
- cytryna
- oliwa z oliwek
|
Opis przygotowania: Cebulę podsmażyć na oliwie i wlać do bulionu.
Wsypać soczewice i gotować tak długo aż się całkowicie rozgotuje.
Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Do oliwy dodać chilli (mniej więcej w stosunku 3:1) i podsmażyć na małym ogniu dopóki nie zmieni koloru na ciemniejszy (ale trzeba uważać, żeby jej nie przypalić bo robi się gorzka)
Zupę nalać do talerza, dodać chilli z oliwą i wcisnąć sok z cytryny w takich ilościach jakie uznajemy za słuszne. Ja dodaję jedną łyżkę chilli i dwie łyżki soku z cytryny. |
|
Opis / Uwagi: Ewentualnie na początku gotowania można wrzucić pokrojonego w kostkę wędzonego boczku.
Oryginalnie zupę podaję się bez mięsa na wywarze z warzyw. |
|
Region: Pozostałe |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: megara |
Przepis czytano już 6166 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |