Opis przygotowania: 1 . Żeberka umyj pod bieżącą wodą , osusz i podziel na porcje tak , aby każdy kawałek mięsa miał przynajmniej po 2 kostki .
2 . Do miseczki przełóż powidła , dodaj cukier , cynamon , szczyptę chili , przeciśnięty przez praskę czosnek , koncentrat pomidorowy oraz 2 łyżki oleju . Wszystkie składniki wymieszaj tak , aby powstał spójny i gładki sos . Następnie przełóż żeberka do miski z sosem . Posmaruj je bejcą dość grubo , aby całe pokryte były gęstym sosem . Następnie odstaw naczynie z żeberkami w chłodne miejsce na 5 godzin .
3 . Żeberka przesmaż na rozgrzanym tłuszczu , a następnie przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C . Piecz 2 godziny . Po 45 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni C . Wtedy też dodaj śliwki . Od czasu do czasu przewracaj je na drugą stronę i smaruj bejcą . 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie , by mięso się przypiekło . |