Żelazna pierś |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 6 Głosów: 4 Ocena: 4.50 Składniki: - 3 podwójne piersi z kurczaka ok 400g każda
- 1 kg szpinaku liści mrożony
- 200g sera lazur
- 50g czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól pieprz do smaku
- curry
- folia aluminiowa, folia spożywcza
|
Opis przygotowania: Szpinak rozmrażamy, odciskamy sok, doprawiamy do smaku czosnkiem solą, pieprzem i gałką.
Piersi dzielimy na porcje po ok 200g każda i bardzo cienko rozbijamy
Delikatnie przyprawiamy mieszanką curry, trzemy na grubych oczkach lazura, bezpośrednio na rozbite piersi
Szpinak dzielimy na 6 części i nakładamy na piersi.
Tak przyrządzona pierś zwinąć jak roladę. po zwinięciu owinąć dwa razy ciasno folią aluminiową i gotować pod przykryciem w wodzie z dodatkiem curry ok 20-30 min |
|
Opis / Uwagi: Żeby mięso nie kleiło się do młotka można położyć na nim kawałek foli spożywczej, a pierś wcześniej rozciąć jak książkę, przy zwijaniu i formowaniu dobrze jest zwilżyć dłonie wodą. podawać z sosem na ciepło lub jako zakąskę do zimnej płyty. |
|
Region: Pozostałe |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: kucharztom |
Przepis czytano już 5068 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |