przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Śledź pod pierzynką bd


Poziom: średni
Czas: 40 min.
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
!/2 kg. śledzi w oleju
1 kg. ziemniaków
5 buraków
3 marchewki
1/2 l. majonezu
2 cebule
sól i pieprz

Opis przygotowania:
Ziemniaki i marchewkę ugotowac w łupinach. Buraki podobnie, tyle że oddzielnie, ponieważ gotują się dłużej. Przestudzone buraki obrac i zetrzec na talerz na tarce o dużych oczkach. Na drugi talerz zetrzec obrane ziemniaki, na trzeci marchew. Cebulę pokroic w drobną kostkę i posolic. Śledzia pokroic na paski. Na spodzie miski lub tortownicy ułożyc połowę ziemniaków, na nie cienką warstwę majonezu, cebulki i śledzia. Przyprawic pieprzem. Nałożyc marchewkę, majonez, buraczki i ponownie majonez. Doprawic pieprzem. Kolejne warstwy to ziemniaki i majonez. Gotowy "tort" śledziowy oprószyc jajkiem na twardo- utartym na tarce o drobnych oczkach. Udekorowac buraczkami.
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 5937 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin