przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Biszkopt z kremem kawowym

Poziom: łatwy
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: 8 porcji
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- Upiec jasny biszkopt w tortownicy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- filiżanka mocnej kawy
- mały kieliszek koniaku
- 400 g bitej śmietany

Polewa:
- 1 łyżeczka żelatyny
- filiżanka mocnej słodkiej gorącej kawy
- 1/2 tabliczki czekolady

Opis przygotowania:
Obie porcje żelatyny namoczyć namoczyć (osobno0 w zimnej wodzie.
Mleko zagotować.
Do żółtek wsypać cukier, utrzeć, wlać gorące mleko i kawę, wymieszać, przelać do rondla.
Podgrzewać, nie dopuszczając do zagotowania. Rondel zestawić z ognia, dodać większą porcję żelatyny, dobrze wymieszać, wlać koniak.
Krem wystudzić, dodać bitą śmietanę, wymieszać, wstawić do lodówki.
Gdy zacznie zastygać, wyłożyć go na biszkopt i ponownie wstawić do lodówki na 5 godzin.
Do gorącej kawy dodać drugą porcje żelatyny. Gdy się całkiem rozpuści, polać biszkopt z kremem, wstawić do lodówki.
Ozdobić wiórkami czekolady.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 7196 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)



Dodał/a termar





odpowiedź dla Edith
Dodał/a ~Termar dnia 2009-08-30 17:49:09

Fotka została wysłana do serwisu, mam nadzieję, że wkrótce będzie przy przepisie. Pozdrawiam

biszkopt kawowy
Dodał/a ~Edith dnia 2009-08-22 13:01:29

Szkoda że nie ma zdjęcia :(











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin