przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto jogurtowe


Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: 12
Głosów: 5
Ocena: 4.20
Składniki:
- 200g biszkoptów
- 450g jogurtu
- 400g śmietanki kremówki
- 40 dag truskawek
- 1 cytryna
- 5 łyżeczek żelatyny
- 8dag cukru
- galaretka
- do dekoracji:
- bita śmietana

Opis przygotowania:
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl.gorącej wody odstawić do wystygnięcia.
Cytrynę sparzyć osuszyć i wycisnąć sok.
Jogurt wymieszać z ostudzoną żelatyną i sokiem z cytryny i cukrem, odstawić w chłodne miejsce.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, gdy masa jogurtowa będzie gęstnieć połączyć z ubitą śmietaną.
Biszkopty układamy na dnie foremki, na biszkopty układamy 30 dag truskawek, na owocach rozsmarować krem jogurtowy, wyrównać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
W tym czasie rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy masa jogurtowa ściągnie,układamy pozostałe pokrojone truskawki, zalewamy galaretką wstawiamy do lodówki do stężenia galaretki.
Dekorujemy bitą śmietaną.
SMACZNEGO.
Opis / Uwagi:
może zastąpić tort
Przepis został dodany przez:  klaudyna
Przepis czytano już 9323 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)



Dodał/a klaudyna

Dodał/a klaudyna





ciasto jogurtowe
Dodał/a ~anka1988 dnia 2009-06-13 20:49:27

ciasto pyszne..tylko ja zamiast biszkoptów polecam upiec biszkopt :) super przepis! :) polecam

ciasto jogurtowe
Dodał/a ~reda dnia 2009-06-08 15:42:06

super ciasto,pychota











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin