przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ciasto na pierogi

Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Głosów: 3
Ocena: 3.67
Składniki:
- mąka poznańska 1 kg
- sól, płaska łyżeczka
- jajka (3 żółtka)
- woda ok. 1,5 szklanki
- olej roślinny (5 łyżek)

Opis przygotowania:
Wszystkie składniki (suche) wsypujemy do miski. Wodę doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do mąki. Wstępnie mieszamy (najpierw drewnianą łyżką). Dodajemy żółtka i olej. Wyrabiamy do uzyskania zwartej, sprężystej konsystencji. Jeżeli ciasto jest za rzadkie możemy dosypać mąki (dodajemy stopniowo wrabiając, po łyżce). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Wyjmujemy, wałkujemy cienko na ok. 1 mm, wycinamy i kleimy pierogi.
Opis / Uwagi:
Szukaj moich przepisĂłw na farsz do pierogĂłw ...
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis został dodany przez:  adrianbogacki
Przepis czytano już 4398 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin