| Ciasto tęczowe | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  łatwyGłosów: 1Ocena: 5.00
CIASTO:
 2 szkl mąki
 6 dużych jabłek
 4 jajka
 1,5 szkl cukru kryształ
 1 szkl posiekanych orzechów
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 
 KREM:
 3 żółtka
 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 3 łyżki cukru
 2 małe puszki ananasów w krążkach
 kostka margaryny
 2 galaretki cytrynowe
 dżem np. malinowy
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Jabłka pokroić w grubszą kostkę i zasypać cukrem. Żółtka utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać do żółtek, kolejno wsypać orzechy. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec 1h 10min  w temp 180st C.
 
 Krem:
 Żółtka, cukier oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać i ugotować budyń na soku z ananasów (ok 300ml soku). Wystudzony budyń utrzeć z margaryną.
 
 Ugotować galaretki cytrynowe
 
 Przełożenie ciasta:
 Ciasto - krem - krążki ananasów - do każdej dziurki z ananasa włożyć dżem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę.
 | 
	|  | 
		|  | 
	| Przepis został dodany przez:  anka1988 | 
	| Przepis czytano już 4259 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |