przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Czorba z małżami

Poziom: atwy
Gosw: 2
Ocena: 1.00
Skadniki:
- 1 kg małży
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 - 4 pomidory
- 3 - 4 ząbki czosnku
- szczypta suchego tymianku
- 5 - 6 ziaren czarnego pieprzu
- 0.5 szkl. połamanych nitek makaronu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól

Opis przygotowania:
Małże należy umyć i oczyścić. Małże ugotować i wyjąć mięso ze skorupek. Zasmażyć w oleju drobno posiekaną cebulę. Do podsmażonej cebulki dodać obrane i starte pomidory, zmiażdżony czosnek, tymianek, pieprz oraz sól do smaku. Dusić warzywa przez parę minut i dolać przecedzony bulion z ugotowanych małży (ok. 1 l). Gotować przez 15 min. Wyjąć cedzakiem warzywa, zmiksować je by przybrały formę puree i wrzucić je z powrotem do bulionu. Dodać do tego małże i połamane nitki makaronu. Gotować wszystko razem przez kolejne 15 min. Przed podaniem posypać czorbę posiekaną natką pietruszki.
Region:  Kuchnia bugarska
Przepis czytano ju 6887 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 1)






hmm
Doda/a ~gonzek dnia 2008-04-20 17:56:00

naprawd proste, tanie i pyszne danie! polecam wszystkim kuchnie bulgarska i ogolnie srodziemnomorska. owoce morza sa super. :)













strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin