przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Czorba z małżami

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 1.00
Składniki:
- 1 kg małży
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 3 - 4 pomidory
- 3 - 4 ząbki czosnku
- szczypta suchego tymianku
- 5 - 6 ziaren czarnego pieprzu
- 0.5 szkl. połamanych nitek makaronu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól

Opis przygotowania:
Małże należy umyć i oczyścić. Małże ugotować i wyjąć mięso ze skorupek. Zasmażyć w oleju drobno posiekaną cebulę. Do podsmażonej cebulki dodać obrane i starte pomidory, zmiażdżony czosnek, tymianek, pieprz oraz sól do smaku. Dusić warzywa przez parę minut i dolać przecedzony bulion z ugotowanych małży (ok. 1 l). Gotować przez 15 min. Wyjąć cedzakiem warzywa, zmiksować je by przybrały formę puree i wrzucić je z powrotem do bulionu. Dodać do tego małże i połamane nitki makaronu. Gotować wszystko razem przez kolejne 15 min. Przed podaniem posypać czorbę posiekaną natką pietruszki.
Region:  Kuchnia bułgarska
Przepis czytano już 6535 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






hmm
Dodał/a ~gonzek dnia 2008-04-20 17:56:00

naprawdę proste, tanie i pyszne danie! polecam wszystkim kuchnie bulgarska i ogolnie srodziemnomorska. owoce morza sa super. :)












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin