przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Dżem z jabłek i jarzębiny

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 75 dag winnych jabłek
- obranych i bez gniazd nasiennych
- 1.25 kg jarzębiny
- 2 kg miałkiego cukru
- 1 dkg kwasku cytrynowego
- 0.5 szklanki rumu lub dżinu

Opis przygotowania:
Umytą i osączoną jarzębinę wrzucić na pięć minut na wrzątek, odcedzić i włożyć do miski. Zgnieść widelcem, zasypać połową cukru, odstawić. Jabłka pokroić na cząstki i kiedy jarzębina puści sok, dodać wraz z pozostałym cukrem. Masę zagotować, dodać kwasek, pogotować chwilkę, odstawić. Do ostudzonej masy dodać alkohol, wymieszać, przełożyć do umytych słoików, przykryć krążkiem pergaminu nasączonym tym samym alkoholem albo spirytusem i zamknąć.
Przepis czytano już 4917 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin