przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Golonka po "staropolsku"


Poziom: średni
Czas: ponad 2 godz.
Porcji: 2
Głosów: 1
Ocena: 1.00
Składniki:
- 2 słuszne golonki tylne
- 1-1,5l jasnego piwa
- 4 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 1/2 kg borowików (mogą być pieczarki)
- oliwa do pieczenia
- sól, pieprz, majeranek

Opis przygotowania:
Golonki opłuka, oczyścić, osuszyć, ponacinać skórę w kratkę i natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i posiekanym czosnkiem. Zawinąć w folię i odłożyć na noc do lodówki. Golonkę wyjąć następnego dnia, ułożyć na blasze z oliwą. Piekarnik rozgrzać do temp. 200-210 stopni i piec przez 2,5 godz. Podlewać golonkę piwem i co 20 min obracać na drugą stronę. Po tym czasie dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę, oraz grzyby i piec jeszcze ok. 1 godz w temp. 180 stopni. Podawać z chrzanem i ogórkiem kiszonym.
Opis / Uwagi:
Przepis należy do mnie
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  sebaxavi
Przepis czytano już 10891 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






golonka po staropolsku
Dodał/a ~maryla5225 dnia 2011-01-21 22:01:52

Coś pysznego,wspaniały smak,wygląd i aromat miałam okazję się zajadać POLECAM! POLECAM











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin