Karpatka |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szkl. wody
- szczypta soli
- 1 szkl. maki pszennej
- 4 jajka
Krem:
- 1/2 l mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka margaryny
|
Opis przygotowania: Margarynę zagotować z woda i szczypta soli, dodać mąkę i energicznie wymieszać (będzie gęste), zdjąć z palnika. Wystudzić. Wbijać jajka pojedynczo. Ciasto podzielić na 2 części. Każda część piec osobno ok 15-20min w temp 200 st C.
Sporządzanie kremu:
Odlać z mleka 1/2 szkl. (resztę mleka zagotować z pozostałymi składnikami ) i dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki tortowej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę Margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń.
Na placek ciasta wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem. Włożyć do lodówki. |
|
|
Przepis został dodany przez: anka1988 |
Przepis czytano już 3986 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 2) |