| Kawa gotowana | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: łatwyCzas: 15 min.
 Głosów: 1Ocena: 4.00
- kawa drobno świeżo zmielona
 - cukier kryształ biały lub lepiej trzcinowy ciemny Muscovado
 - sól
 - czarny pieprz
 - ciepłe przyprawy: cynamon, goździk, kardamon, wanilia
 - woda mineralna
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Na 2 litry dobrej wody mineralnej zużyjemy około 100 - 200 g kawy. Zimną wodę z kawą aromatyzujemy laską waniliową spreparowaną - osobno dodajemy skórkę i ziarenka, 1 laskę cynamonu, 1 goździk, szczyptę rozgniecionego kardamonu, szczyptę czarnego mielonego pieprzu, szczyptę soli.
 Wszystko doprowadzamy do wrzenia i delikatnie gotujemy często mieszając około 3 minuty.
 Podajemy słodzoną cukrem muscovado.
 | 
	|  | 
	| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  adrianbogacki | 
	| Przepis czytano już 6265 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |