Kiszony barszczyk z buraków | 
	 | 
		Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 1.00  Składniki: - 1 kg obranych buraków 
- 2 litry przegotowanej wody mineralnej 
- 3 płaskie łyżeczki soli 
- 3 ząbki czosnku 
- skórka chleba razowego zwinięta w gazę
 
  | 
	Opis przygotowania: Buraki czerwone to popularne warzywo, które zawiera wiele cennych składników odżywczych. 
Uważa się je za lek przeciwnowotworowy. 
Surowy sok z buraków oczyszcza krew, poprawia przemianę materii i pomaga wydalić z organizmu kwas moczowy.	Obrane i pokrojone w plasterki buraki czerwone włożyć do kamiennego garnka i zalać przegotowaną ostudzoną wodą mineralną dodać sól, czosnek i zawiniątko skórki w gazie. 
Garnek przykryć gazą i zostawić na 3 dni w ciepłym miejscu. 
Po tym czasie wyjąć skórkę chleba, przecedzić przez gazę i przelać do butelek. | 
	 | 
	Opis / Uwagi: Można używać jako dodatku do zup, albo pić na śniadanie - rozcieńczony pół na pół z wodą ciepłą.
Jest to bardzo zdrowy i wygodny w użyciu sok. Można go przechowywać w lodówce nawet przez cały miesiąc.
Czerwony kiszony barszcz jest też lekarstwem na zgagę i inne objawy niestrawności.
Z przepisów diety lekkostrawnej. | 
		 | 
	 | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 5683 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |