przepisy kulinarne
  
Zapomniaem hasa





Kluski śląskie

Poziom: atwy
Gosw: 13
Ocena: 3.01
Skadniki:
- 1,2 kg ziemniaków
- 6 dkg mąki ziemniaczanej
- 5 dkg mąki wrocławskiej
- 2 jaja
- tłuszcz do gotowania
- sól do smaku

Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą wodą, osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować, wystudzić i zemleć. Połączyć z przesianymi mąkami, jajami, zarobić szybko ciasto. Formować kluski o wadze 3-4 dkg. Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową, osączyć, polać masłem lub skwarkami ze słoniny.
Region:  Kuchnia polska
Sposb przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano ju 15067 razy.
 dodaj swoje zdjcie tej potrawy (zdj: 0)
 napisz swj komentarz (wpisw: 0)

















strona gwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin