przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kokosowy krem

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 3 orzechy kokosowe
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 ml mleczka kokosowego
- 4 żółtka
- 10 dag cukru pudru
- 1 łyżka rumu
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka żelatyny
- 5 dag wiórek kokosowych

Opis przygotowania:
Orzechy kokosowe przeciąć w poprzek na pół. Żółtka utrzeć z połową cukru na parze, ciągle ucierając, wlać gorące mleczko kokosowe.
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, a kiedy napęcznieje, podgrzać, żeby się rozpuściła.
Wlać do żółtek, połączyć ze śmietaną ubitą z pozostałym cukrem oraz z wiórkami kokosowymi, rumem, sokiem z cytryny, delikatnie wymieszać, odstawić, a kiedy zacznie tężeć, przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić kokosowe miseczki. Na wierzchu miseczek krem wycisnąć w dekoracyjną spiralę.
Posypać wiórkami kokosowymi.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4464 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin