przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kotlety grillowane z dzika w stylu luizjańskim

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- tuzin kotletów z młodego dzika z kością i polędwiczką (grubość ok. 2 cm)

Marynata na sucho (tzw "rub"):
- 1 małe papryczki jalapeno - bez pestek (może być inna ostra papryczka)
- 2 średnie cebule
- 2 średnie główki czosnku
- 2 Ĺ‚yĹĽeczki soli
- 1 Ĺ‚yĹĽeczka zmielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 Ĺ‚yĹĽeczka utartego w moĹşdzierzu czerwonego pieprzu
- 1 Ĺ‚yĹĽeczka suszonej bazylii
- 1 Ĺ‚yĹĽeczka suszonego tymianku
- 1 Ĺ‚yĹĽeczka suszonego oregano

Bejca do pieczenia:
- 5 łyżek soku jabłkowego
- 3 Ĺ‚yĹĽki oliwy z oliwek
- 1 Ĺ‚yĹĽka octu winnego
- 1 Ĺ‚yĹĽka sosu sojowego
- 0.5 Ĺ‚yĹĽeczki tabasco

Opis przygotowania:
Papryczkę, cebulę, czosnek, bardzo drobno posiekać i połączyć z resztą suchych składników.
Natrzeć dokładnie kotlety z wszystkich stron, ułożyć w miseczce, przykryć i odstawić do lodówki na 2 - 3 dni w celu zamarynowania. Mięso wyjąć z lodówki na 1 h przed pieczeniem.
Przyrządzić bejcę mieszając dokładnie wszystkie płynne składniki. Grillować na gorącym węglu, po ok. 5 min. każdą ze stron i smarując uprzednio przygotowaną bejcą.
Region:  Kuchnia amerykańska
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano już 6576 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin