|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Kurczak w pomidorach |
|
Poziom: łatwy Czas: 90 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 4 porcje kurczaka (udka lub piersi)
- 4 duże dorodne pomidory
- 1/2 szklanki oliwy
- 2 duże ząbki czosnku
- płaska łyżeczka tymianku
- sól
- pieprz
- szklanka białego wytrawnego wina
|
Opis przygotowania: Umyte, obsuszone porcje kurczaka nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i podsmażamy w tzw dużym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy. Przekładamy do rondla z grubym dnem, oprószamy solą, pieprzem, roztartym w dłoniach tymiankiem, podlewamy winem i dusimy bez przykrycia na średnim ogniu. Gdy wino w połowie wyparuje, dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w cząstki pomidory i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub z domowymi kluskami i zieloną sałatą, skropioną sokiem z cytryny. |
|
Opis / Uwagi: średniokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| Sposób przygotowania: Duszone | |
Przepis czytano już 5769 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|