przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Kurczak z kurkami i sosem maślanym

Poziom: łatwy
Czas: 60 min.
Porcji: 4 porcje
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- mały (1,2 kg) kurczak bez szyjki i skrzydełek
- 800g kurek lub grzybów mieszanych
- 100 g masła
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- pęczek koperku

Sos maślany:
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 1 szklanka bulionu (może być jarzynowy)
- 2 żółtka
- szczypta cukru
- sok z cytryny

Opis przygotowania:
Kurczaka umyć, podzielić na porcje, natrzeć pieprzem,solą, odstawić na 15 min. Koperek( jeśli ktoś nie lubi koperku może zamienić na inną zieleninę) opłukać, połowę związać w pęczek, drugą posiekać. Grzyby oczyścić, umyć, podsmażyć na 2 łyżkach oleju, oprószyć solą i pieprzem. Na pozostałym oleju zrumienić kurczaka, dodać grzyby, koperek w pęczku, obłożyć wiórkami masła. Rondel przykryć, dusić na bardzo małym ogniu przez 40 min. Koperek wyjąć. Przygotować sos: masło rozgrzać, wsypać mąkę, podsmażyć (nie rumienić). Przestudzić. Ubijając wlewać bulion. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny (sos nie może być kwaśny). Żółtka i uduszone grzyby dodać do sosu. Podgrzać,bez gotowania, mieszając. Kurczaka posypać koperkiem, podawać z sosem.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4243 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin