Lukier ucierany |
|
Poziom: łatwy Czas: 15 min. Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - cukier puder ok. 100g
- sok z 1 cytryny lub innych owoców
- olejek waniliowy lub cukier wanilinowy
|
Opis przygotowania: Do cukru pudru dodajemy, stopniowo sok z cytryny - po łyżeczce. Ucieramy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstej śmietany). Na koniec dodajemy parę kropli olejku waniliowego lub cukier wanilinowy.
Ciasto polewamy lukrem już schłodzone. Lukier wtedy mniej spływa.
Sok z cytryny możemy zastąpić sokiem z pomarańczy, gorącą wodą (wtedy dodajemy odpowiednie aromaty według uznania), mlekiem.
Do masy lukrowej dodajemy także barwniki spożywcze w celu nadania odpowiedniej barwy. Barwnik dodajemy kroplami - mieszając każdą kroplę osobno, aż do uzyskania odpowiadającej nam tonacji barwnika. |
|
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: adrianbogacki |
Przepis czytano już 6841 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |