Marynata ze śliwek |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 2 kg śliwek
na zalewę:
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
-pół szklanki 10% octu lub pełna łyżeczka kwasku cytrynowego
przyprawy:
- goździki
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- kawałki bardzo cienko skrojonej żółtej skórki z dobrze wyszorowanej cytryny
|
Opis przygotowania: Dojrzałe, lecz jędrne śliwki umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki sody jadalnej, a następnie dobrze wypłukać w wodzie zimnej. Tylko przez takie mycie można pozbawić je woskowego nalotu.
Ułożyć , umyte śliwki w słojach, do każdego włożyć przyprawy.
Zagotować wodę z cukrem osolić do smaku, wlać ocet lub wsypać kwasek i gorącą zalewą napełnić słoje z ułożonymi śliwkami. Zamknąć je i wstawić do pasteryzacji na około 20 minut dla słoi 1 litrowych.
Po skończonej pasteryzacji dokręcić pokrywki, ustawić słoje do góry dnem do wystudzenia. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 6186 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |