przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Muffiny wiśniowe

Poziom: średni
Czas: 50 min.
Porcji: 12
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g płatków owsianych
150 g cukru pudru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
torebka cukru wanilinowego
220 g wiśni ze słoika (zachowaj kilka do dekoracji)
2 jajka
200 g jogurtu naturalnego
150 g masła
polewa:
100 g białej czekolady
1 łyżka masła

Opis przygotowania:
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier puder, cukier wanilinowy i cynamon. Wymieszaj i uformuj w kopczyku dołek. Wiśnie odsącz z zalewy.
W drugiej misce wymieszaj jajka z jogurtem, przelej do miski z mąką i jednocześnie dolej roztopione masło oraz dorzuć połowę wiśni. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.
Formę na 12 muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Na wierzch ułóż pozostałe wiśnie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 20-25 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.
Przygotuj polewę: rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, dodaj masło, wymieszaj i polej nią muffiny. Udekoruj odłożonymi wiśniami.
Rada: zamiast wiśni w zalewie możesz użyć też wiśni mrożonych, kandyzowanych, a w sezonie - świeżych. Pamiętaj jednak, żeby były wydrylowane.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 3860 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin