przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Mus jabłkowy

Poziom: średni
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 kg kwaskowatych jabłek
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 białka
- 2 opakowania galaretki owocowej o dowolnym smaku
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
- bita śmietana

Opis przygotowania:
Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody, zagotować, przelać do głębokiej miski i odstawić w chłodne miejsce. Jabłka obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić, rozgotować w niewielkie ilości wody. Odparować, by masa zgęstniała. Ostudzić i lekko zmiksować. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z letnią masą jabłkową. Ponownie lekko zmiksować. Małymi porcjami dodawać do tężejącej galaretki. Ubijać lub miksować, aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Mus przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na min. 1 godzinę. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, posypać posiekanymi orzechami.
Sposób przygotowania:  Na zimno
Przepis czytano już 5669 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin