Mus pomidorowy z krewetkami |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1 opak białej żelatyny
- 4 pomidory średniej wielkości
- 5 dag przecieru pomidorowego
- sól
- czarny pieprz - świeżo zmielony
- pieprz cayenne
- szczypta cukru
- 20 dag sera mascarpone (włoski niedojrzewający ser)
- 4 mrożone podgotowane krewetki
- 4 duże liście sałaty (może być endywia, lub sałata amerykańska)
- 1 cytryna
|
Opis przygotowania: Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i postępować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Umyte pomidory podzielić na ćwiartki, wypestkować. Wycisnąć pozostały miąższ i przetrzeć przez drobne sito.
Wymieszać papkę pomidorową z przecierem dodać do smaku sól, oba pieprze, i cukier.
Wycisnąć żelatynę, rozpuścić ją w ciepłej wodzie i wymieszać z pure pomidorowym. Odstawić na ok 20 minut.
Ser wymieszać z masą żelatynowo-pomidorową;
wypełnić 4 niewielkie foremki ( każda ok 100 ml). Odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę.
Krewetki podgotować krótko w osolonej .Pokroić cytrynę na plasterki, umyć liście sałaty.
Przed podaniem wstawić foremki do ciepłej wody, rozpuścić lekko mus na brzegach foremek i przełożyć go na talerze. Do każdej porcji dołożyć jedną krewetkę, oraz liść sałaty. |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5240 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |