Naleśniki z jagodami i żurawiną |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 30 min. Porcji: 3 Głosów: 3 Ocena: 4.33 Składniki: - 20dag mąki
- 2 jajka
- 1/2 szkl.mleka
- 3/4 szkl.wody mineralnej
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Do ciasta dodajemy:
- rodzynki 2-3 łyżki
- żurawinę suszoną 1-2 łyżki
- 1 łyżka oleju
Nadzienie:
- jagody
- śmietana
- 2 łyzki cukru
|
Opis przygotowania: Do mąki dodajemy składniki: 1/2 szkl.mleka, 3/4 szkl.wody mineralnej, szczypta soli, cukier waniliowy, 2 jajka
Wszystko dokładnie wyrabiamy, aby nie było grudek.
Gdy mamy ciasto naleśnikowe dodajemy: rodzynki 2-3 łyżki, żurawinę suszoną 1-2 łyżki, 1 łyżka oleju.
Mieszamy i odstawiamy na 15 min aby ciasto odpoczęło.
Upieczone naleśniki smarujemy, lub posypujemy jagodami i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem.
Zwijamy lub składamy, polewamy śmietaną i jagodami. |
|
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: klaudyna |
Przepis czytano już 8234 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |