przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Naleśniki z jagodami i żurawiną


Poziom: b. łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 3
Głosów: 3
Ocena: 4.33
Składniki:
- 20dag mąki
- 2 jajka
- 1/2 szkl.mleka
- 3/4 szkl.wody mineralnej
- szczypta soli
- cukier waniliowy

Do ciasta dodajemy:
- rodzynki 2-3 łyżki
- żurawinę suszoną 1-2 łyżki
- 1 łyżka oleju

Nadzienie:
- jagody
- śmietana
- 2 łyzki cukru

Opis przygotowania:
Do mąki dodajemy składniki: 1/2 szkl.mleka, 3/4 szkl.wody mineralnej, szczypta soli, cukier waniliowy, 2 jajka

Wszystko dokładnie wyrabiamy, aby nie było grudek.
Gdy mamy ciasto naleśnikowe dodajemy: rodzynki 2-3 łyżki, żurawinę suszoną 1-2 łyżki, 1 łyżka oleju.

Mieszamy i odstawiamy na 15 min aby ciasto odpoczęło.
Upieczone naleśniki smarujemy, lub posypujemy jagodami i polewamy śmietaną wymieszaną z cukrem.
Zwijamy lub składamy, polewamy śmietaną i jagodami.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  klaudyna
Przepis czytano już 5885 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a klaudyna
















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin