Nalewka lecznicza z czarnego bzu |
|
Poziom: łatwy Głosów: 7 Ocena: 3.43 Składniki: - 1,5 kg dojrzałych owoców czarnego bzu
- 1 kg cukru
- sok z 1 cytryny
- 10 cm kawałek cynamonu
- 3 goździki
- 1/4 laski wanilii
- 2 l wody mineralnej
- 0,5 l białego wytrawnego wina gronowego
- 1 l wódki 80% zrobionej wg receptury z moich przepisów
|
Opis przygotowania: Do garnka włożyć owoce bzu przebrane, umyte i osuszone, dodać cukier, sok z cytryny, cynamon, goździki, wanilię. Zalać wodą, dodać wino. Wszystko dobrze wymieszać. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia, często mieszając.
Pozostawić pod przykryciem do wystudzenia. Przefiltrować przez woreczek płócienny lub kawałek płótna. Dodać 1 litr wódki ze spirytusu.
Rozlać do butelek i szczelnie zakorkować.
Na dwa miesiące postawić w ciemnym i chłodnym miejscu. |
|
Opis / Uwagi: Nalewka ta ma właściwości odtruwające organizm, ułatwia też trawienie.
dawkowanie: Pić 2 razy dziennie 1 łyżkę stołową miedzy posiłkami |
|
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 7380 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |