| OCET ZIOŁOWY | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: b. łatwyCzas: ponad 2 godz.
 Porcji: dowolna
 Głosów: 1Ocena: 5.00
zioła
 ocet jabłkowy
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: 10 dag różnych liści (estragon, seler, czarna porzeczka, koper, liść laurowy), zalać 1 litrem octu jabłkowego. Po 2 tygodniach odcedzić i rozlać do wyparzonych butelek. Stosować do sałatek i przyprawiania mięs.
 Ocet czosnkowo-bazyliowy
 Garść liści bazylii, 7-8 obranych ząbków czosnku, zalać 1 litrem octu jabłkowego. Stosować do skrapiania mięs i do sałatek.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: najstarsza cudowna przyprawa, w starożytnym Rzymie wodę z octem stosowano jako napój dla legionów, idealnie gasi pragnienie, podobnie w Egipcie, nawet Biblia pisze o occie
 | 
		|  | 
| Region:  Pozostałe | 
| Sposób przygotowania:  Na zimno | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  chef7 | 
	| Przepis czytano już 5953 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |