Pączki z orzechami robione inaczej |
|
Poziom: średni Czas: 120 min. Porcji: 32 Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - mąka 45 dag
- drożdże 3 dag
- cukier 20 dag
- mleko 1/2 szkl
- miód 1/2 szkl
- sól 1/2 łyżeczki
- jajka 1 szt
- skórka otarta z cytryny z 1 cytryny
- sok z cytryny 1 łyżeczka
- orzechy posiekane 3 łyżki
- tłuszcz do smażenia
|
Opis przygotowania: Z drożdży, 2 łyżeczek cukru i mleka zrobić rozczyn.
Mąkę przesiać do miski, wlać rozczyn, przysypać go warstwą mąki.
Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Jajko wbić do l/2 szklanki ciepłej wody, dodać sól, skórkę z cytryny.
Wymieszać, dodać do rozczynu.
Wyrabiać ciasto, aż pojawią się pęcherzyki i zacznie odstawać od miski.
Przykryć, ponownie odstawić jeszcze na około 40 minut.
W szerokim rondlu rozgrzać tłuszcz.
Łyżką moczoną w zimnej wodzie nabierać porcje ciasta.
Wrzucać je na gorący tłuszcz, smażyć po 3 minuty z każdej strony. Po wyjęciu osaczyć, trzymać w cieple.
Miód i sok z cytryny podgrzać z pozostałym cukrem.
Pączki posmarować gęstym syropem, posypać orzechami. |
|
Sposób przygotowania: Smażone |
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 4223 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |