Płonące naleśniki Suzette |
|
Poziom: średni Głosów: 4 Ocena: 3.50 Składniki: Ciasto:
- 90 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka stopionego masła
- szczypta soli
- 2 ml koniaku
Syrop:
- 4 duże pomarańcze
- 1 cytryna
- 3 łyżki masła
- 1/8 l likieru pomarańczowego
|
Opis przygotowania: Mąkę, jajka, mleko, masło, sól dokładnie wymieszać. Następnie na maśle upiec małe, cienkie naleśniki. Kostki cukru potrzeć o cytrynę i pomarańcze, aby nabrały złotego koloru. Cytrynę i pomarańcze obrać ze skórki, oczyścić z błon i dokładnie rozgnieść. W rondelku roztopić łyżkę masła, dodać cukier oraz sok z rozgniecionej cytryny i pomarańczy. Podgrzewać, aż do uzyskania konsystencji syropu. Dolać likier pomarańczowy. Naleśniki złożyć, pokropić koniakiem i flambirować (podpalić) na patelni. Zalać podgrzanym syropem pomarańczowo-cytrynowym. |
|
Opis / Uwagi: Sekretem tych płonących naleśników jest syrop pomarańczowo-cytrynowy. |
|
|
Przepis został dodany przez: lozdii26 |
Przepis czytano już 8834 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |