przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pączki z wiśniami


Poziom: łatwy
Czas: 90 min.
Porcji: 30
Głosów: 3
Ocena: 5.00
Składniki:
- mąka 4 szk
- żółtka 5 szt
- śmietana kwaśna 1 szkl.
- drożdże 5 dag
- olej 2 łyżki
- sól szczypta
- Kasia 2 łyżki
- cukier 10 dag
- spirytus 50 ml
- konfitura z wiśni 30 dag
- cukier puder
- lub lukier
- tłuszcz do smażenia

Opis przygotowania:
Do ogrzanej nieco śmietany wbić żółtka, dodać rozkruszone drożdże, cukier, sól i mąkę, wyrabiać ręką.

Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło, olej, spirytus i nadal urabiać (ciasto musi być miękkie i nie powinno przyklejać się do ręki).

Przykryć czystą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Gdy ciasto podwoi swą objętość, formować małe krążki.
W środku każdego z nich umieścić łyżeczkę konfitur i uformować pączki.
Kule ciasta układać na ściereczce posypanej mąką (zlepioną stroną do dołu) i pozostawić w ciepłym miejscu.

Wyrośnięte paczki smażyć pod przykryciem na złoty kolor, a po odwróceniu na drugą stronę - już bez przykrycia.
Wyjmować na bibułkę, by ociekły z tłuszczu.

Posypać cukrem lub polać lukrem, udekorować np smażoną skórką z pomarańczy, zmielonymi orzechami bądź migdałami...lub tym, co najbardziej lubimy...
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4500 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin