przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pasztet domowy


Poziom: średni
Czas: 50 min.
Porcji: 12
Głosów: 7
Ocena: 2.00
Składniki:
- mięso i tzw. twarde jarzyny z rosołu
- 2 duże cebule
- 20 dag wątróbki z drobiu
- 25 dag tłustego, gotowanego boczku
- 2 kopiaste łyżki tartej bułki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- ostra, mielona papryka
- roztarte w dłoniach ulubione zioła
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
- oliwa lub olej

Opis przygotowania:
Na lekko rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, odsuwamy na boki. Na tłuszcz wkładamy podzieloną na części wątrobę i, często mieszając, podsmażamy razem przez 3-4 min. Całość odstawiamy do wychłodzenia.
Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy dwukrotnie: mięso z rosołu, jarzyny, pokrojony w kawałki boczek, zasmażoną wątróbkę z cebulą. Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę, przyprawy. Masę przekładamy do przygotowanej małej, podłużnej formy i wstawiamy na godzinę lub nieco dłużej do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika. Podajemy na zimno lub na gorąco z odpowiednimi dodatkami.
Opis / Uwagi:
średniokaloryczne, średnodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 15398 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






pasztet
Dodał/a ~batrzo dnia 2010-11-28 11:54:47

ile mięsa i jakiego......, nie napisaliscie











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin