przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Pieczone przepiórki

Poziom: średni
Czas: 90 min.
Porcji: dla 4 osób
Głosów: 12
Ocena: 2.41
Składniki:
- 2 przepiórki ( piersi z kury lub indyka)
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz

Opis przygotowania:
Przepiórki przekroić wzdłuż grzbietów, a następnie roztłuc tłuczkiem do mięsa. Jeśli przepiórki są duże, odciąć uda.
Czosnek pokroić cieniutko. Przełożyć przepiórki do płaskiej miski, posypać sola i pieprzem, dodać czosnek i zalać sokiem cytrynowym. Dobrze wymieszać.
Polać oliwa i odstawić do lodówki na 30 min.
Grill dobrze podgrzać. Ułożyć przepiórki na brytfannie, włożyć pod grill i piec 5 min. Przewrócić na druga stronę i piec następne 5 min. Zmniejszyć temperaturę grilla i piec jeszcze 10 min. Przewrócić na druga stronę i piec, aż przepiórki będą gotowe (ok. 10 min.).
Przepiórki przełożyć na półmisek. Sos z pieczenia wymieszać niewielką ilością wody i soku cytrynowego. Polać przepiórki i posypać sola. Podać z ryżem lub frytkami i zielona sałatą. Zamiast przepiórek,można upiec piersi z kury lub indyka.
Sposób przygotowania:  Grillowane
Przepis czytano już 17041 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






JAK TO DUZE????
Dodał/a ~krycha bABAH dnia 2010-10-02 14:11:58

Przepiorki nie maja prawa byc duze, tak, zeby je mozna bylo dzielic na jakies tam polowki. 6 przepiorek na dwie osoby to jest wlasciwa ilosc, a wielkosc niech dobiera ich sprzedawca. Po za tym wystarczy obsmazyc, wrzucic do rondla i wlac tam wode z przeplukania patelni. Dusic do miekkosci i tyle..Pozdro z nad Morza Srodziemnego

Niestety, ten przepis to katastrofa
Dodał/a ~Zenon z Bogdańca dnia 2009-02-04 22:55:30

Primo - najpierw trzeba wymoczyć przepiórki w occie, przynajmniej 4 godziny (ja wstawiam na dobę). Secundo - warto dodać dużą ilość jałowca i gałki muszkatułowej (ziele angielskie też ładnie się skomponuje). W czasie pieczenie polecam zalewanie ptaszków winem lub brandy.












Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin