Pierś z kaczki na plackach ziemniaczanych z warzywami w wiśniowym sosie |
|
Poziom: średni Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: * pierś z kaczki
* jeden duży ziemniak
* wiosenna cebulka ze szczypiorem
* papryka czerwona
* kompot z wiśni ( drylowane )
* śmietana 30%
* sól
* pieprz
|
Opis przygotowania: Pierś kaczki podsmażamy lewa/prawa zaczynając od strony skóry uprzednio ponacinanej w drobną kratkę (aby przyspieszyć wytopienie się tłuszczu i nadania chrupkości).
Następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika 140C i dopiekamy około 3-4min w zależności od grubości fileta. Surowego i obranego ziemniaka ścieramy na tarce jarzynowej, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie odciskamy z soku i smażymy formując okrągłe placki. Cebule i paprykę kroimy drobno i podsmażamy razem na maśle na koniec doprawiamy i dodajemy posiekany szczypior. Wiśnie odcedzamy a w rondlu podsmażamy trochę ocalałej cebulki do sosu. Kiedy się zeszkli oprószamy odrobiną mąki i podlewamy kompotem. Zagotowujemy i dolewamy trochę śmietany i redukujemy. Na koniec dodajemy pozostałe wiśnie i doprawiamy do smaku. Danie składamy na talerzu według własnej kompozycji. Typ: Ja wyrabiam się w niecałe 15 minut i jest to typowe danie ala carte. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek |
Przepis czytano już 4441 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |