Opis przygotowania: Mięso wieprzowe ok. 500 g (mieszane, nie za chude), można użyć 500 g mięsa mielonego wieprzowego. Mięso podsmażamy na maśle, dusimy pod przykryciem do miękkości (podsmażone mięso zalewamy wodą z dodatkiem kostki rosołowej wołowej, liścia laurowego). Obrumienione mięso rozdrabniamy w melakserze z podsmażoną na rumiano cebulką, możemy dodać także parę podsmażonych pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy trochę (ok. 50 ml kremówki 30%).
Natomiast farsz z mięsa mielonego dusimy na patelni aż puści wodę, redukujemy powstały sos do 1/3 objętości. Dalej postępujemy ja wyżej z tą różnicą, że dodajemy więcej pieczarek w ilości równej wadze mięsa. Na koniec dosypujemy na około 0,5 kg masy 2 łyżki bułki tartej. |