przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pijak


Poziom: ¶redni
Głosów: 6
Ocena: 4.50
Składniki:
- biszkopt z 3 jaj

składniki na ciasto makowo-kokosowe:
- 6 białek
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl. kokosu
- 1/2 szkl. maku

składniki na masę budyniową:
- 1/2 l mleka
- budyń waniliowy
- 3 żółtka
- 3 Ĺ‚yĹĽki mÄ…ki pszennej
- 3 Ĺ‚yĹĽki mÄ…ki ziemniaczanej
- 3 Ĺ‚yĹĽki cukru pudru
- kostka margaryny Kasia

biszkopty okrągłe, poncz wg uznania do namaczania biszkoptów, dżem jagodowy

Opis przygotowania:
1. Upiec biszkopt z 3 jaj
2. sposĂłb przyrzÄ…dzenia ciasta makowo-kokosowego:
Białka ubić na sztywno, kolejno wsypać cukier, mak i kokos delikatnie mieszając. Wyłożyć do blaszki. Piec w temp 180 st C ok 25min.
3. sposĂłb przyrzÄ…dzenia masy budyniowej:
Do połowy mleka wsypać budyń waniliowy, mąkę ziemniaczaną i pszenną, oraz żółtka. Wymieszać. Resztę mleka zagotować, do gotującego wlać mleko z mąką i żółtkami. Zagotować i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodawać po łyżce wystudzonej masy.
Biszkopt posmarować cienką warstwą dżemu, położyć na nie ciasto makowo-kokosowe i masę budyniową. Na masie ułożyć biszkopty maczane w ponczu (jaki wg uznania) Polać polewą czekoladową.
Przepis został dodany przez:  anka1988
Przepis czytano już 7935 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 3)



Dodał/a milovia





pijak
Dodał/a milovia dnia 2009-03-16 11:39:47

smakował wybornie, oooh Trochę bardziej na przyszło¶ć muszę popracować na t± bez± makowo-kokosow±, bo mi nie wyrosła tak dobrze jak tobie. Dzięki:)

pijak :)
Dodał/a anka1988 dnia 2009-03-12 08:47:56

dzięki:* mam nadzieję że mężowi będzie smakowało :) moja rodzinka była zachwycona :):) a ciasto nie jest trudne do wykonania:)

ode mnie 5
Dodał/a milovia dnia 2009-03-12 08:10:52

Ania, kolejna pi±tka - wypróbuję w weekend, mężu¶ ma urodziny :)













strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin