przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Polewka chlebowa Buleńki


Poziom: łatwy
Czas: 30 min.
Porcji: 4
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 6-8 kromek pszennego chleba (może być czerstwy)
- 3 cebule
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- kminek mielony
- kminek nie mielony
- pieprz mielony
- sól
- ½ szklanki słodkiej śmietanki
- 4 żółtka
- 8 plastrów białego sera
- 1 litr wywaru warzywnego ( lub 2 kostki bulionu warzywnego Knorra i woda
- ½ pęczka usiekanego szczypiorku

Opis przygotowania:
Cebule drobno usiekać i usmażyć na złoto na oliwie . W garnek wrzucić pokrojony chleb, czosnek i usmażoną cebulę . Gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut . Przetrzeć przez sito. Doprawić do smaku solą , pieprzem , mielonym kminkiem . Dodać masło , śmietankę . Zagotować . Podawać kładąc na nalaną zupę pokrojony w kostkę biały ser , żółtko , posypując kminkiem i szczypiorkiem .
W wersji nie postnej można gotować zupę na bulionie wołowym , będzie smaczniejsza ( lub używając kostek bulionu wołowego Knorra ).
Opis / Uwagi:
Gwoli wyjaśnienia : Buleńka to moja Prababcia ( nazywana tak w dzieciństwie dla odróżnienia od Babci ). Nie mam pojęcia z jakich regionów Polski zupa ta pochodzi i czy to przepis na post , czy ,,Bieda zupka . Jakoś tak zakorzenił się w domu i od czasu do czasu jest używany . Zupa smaczna pod warunkiem , że dobrze się ją doprawi .
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 4362 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin