przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Powidła z agrestu

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 4.00
Składniki:
- agrest
- minimalna ilość wody
- cukier: na 1 kg owoców 10 dag

Opis przygotowania:
Prawie dojrzały agrest po umyciu rozparzać z bardzo małym dodatkiem wody i od razu gorący przetrzeć przez sitko. Przecier włożyć do szerokiego rondla i przy powolnym wrzeniu wody gotować mieszając, aby się nie przypalił i nie pryskał. Masę gotować tak długo,aż zgęstnieje do takiej konsystencji, że , że rowek zrobiony łyżką nie będzie się zlewał, lecz pozostanie. Wtedy dodać do powideł cukier i krótko razem jeszcze pogotować. Włożyć do słoiczków (wiadomo jakich) i szczelnie zamknąć.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 8404 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






powidła agrestowe inaczej
Dodał/a ~bertek dnia 2011-06-28 19:39:16

agrest obrany wsypać do gara i zacząć gotować na małym ogniu i mieszać, by nie przypalić gara, po godzinie odstawić na dobę. Na drugi dzień ponownie mase rozgrzać i dodać cukru w proporcji 1:1 do surowego agrestu, znów mieszać i odstawic na jeden dzień











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin