|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Powidła z agrestu |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 1Ocena: 4.00
- agrest
 - minimalna ilość wody
 - cukier: na 1 kg owoców 10 dag
 
 
 |  | Opis przygotowania: Prawie dojrzały agrest po umyciu rozparzać z bardzo małym dodatkiem wody i od razu gorący przetrzeć przez sitko. Przecier włożyć do szerokiego rondla i przy powolnym wrzeniu wody gotować mieszając, aby się nie przypalił i nie pryskał. Masę gotować tak długo,aż zgęstnieje do takiej konsystencji, że , że rowek zrobiony łyżką nie będzie się zlewał, lecz pozostanie. Wtedy dodać do powideł cukier i krótko razem jeszcze pogotować. Włożyć do słoiczków (wiadomo jakich) i szczelnie zamknąć.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 9592 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |  
 
 
 
 
 
 | powidła agrestowe inaczej Dodał/a ~bertek dnia 2011-06-28 19:39:16
 
 agrest obrany wsypać do gara i zacząć gotować na małym ogniu i mieszać, by nie przypalić gara, po godzinie odstawić na dobę. Na drugi dzień ponownie mase rozgrzać i dodać cukru w proporcji 1:1 do surowego agrestu, znów mieszać i odstawic na  jeden dzień
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |