Opis przygotowania: Pieczenie jabłek, jako sposób rozmiękczania owoców, jest mało praco- i czasochłonne, a przecier z pieczonych jabłek jest bardzo smaczny, ma ładną jasną barwę i gęstą konsystencje.
Do pieczenia przeznacza się jabłka odmian, które szybko miękną.
Umyte jabłka, z usuniętymi resztkami kwiatowymi i ogonkami, ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem lub w prodziżu i piec do chwili aż zmiękną. Po upieczeniu jeszcze gorące przetrzeć i przecier rozłożyć do słoików. Przy nakładaniu potrząsać słoikiem lub upychać przecier łyżką drewnianą, aby w słoikach nie pozostało powietrze. Po zakręceniu słoików poddać je 15 minutowej pasteryzacji.
Gorsze jabłka np. bardziej dojrzałe spady, po wykrojeniu części robaczywych można rozgotować z bardzo małym dodatkiem wody, rozgotowane przetrzeć i ten nieco rzadszy przecier rozlać do słoików, pasteryzować. |