przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Rogaliki na ostro


Poziom: średni
Głosów: 4
Ocena: 4.25
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 20 dag masła
- 2 dag drożdży
- jajko
- szczypta soli
- żółtko
- kilka suszonych pomidorów

Na nadzienie:
- 2 ziemniaki
- 20 dag mielonego wieprzowego mięsa
- łyżka posiekanej natki
- jajko
- szczypta mielonej papryki
- sól, pieprz

Opis przygotowania:
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z 3/4 szklanki wody. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z jajkiem, solą i drożdżami, wlać letnie masło, zagnieść ciasto. Po starannym wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Przepuścić przez praskę, a następnie połączyć z mielonym mięsem, natką i jajkiem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Masę mięsno-ziemniaczaną starannie wyrobić. Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm, wykrawać niewielkie kwadraty. Każdy przekroić po przekątnej, aby powstały trójkąty.
Nakładać na każdy trójkąt po łyżeczce nadzienia. Zwijać rogaliki, odstawić do wyrośnięcie. Przed pieczeniem posmarować ciasto rozkłóconym żółtkiem i posypać drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Piec w temp. 180 stopni ok.15 min na złoty kolor.
Opis / Uwagi:
Pani domu, Sałatki - najlepsze przepisy, fot. J. Mańkowski
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 6329 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin