Ruskie pierogi Babcigramolki |
|
Poziom: średni Czas: 90 min. Porcji: 4 Głosów: 3 Ocena: 3.67 Składniki: - 35 dag mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- 40 dag białego sera
- 25 dag ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz mielony
- 25 dag boczku wytopionego na skwarki
|
Opis przygotowania: Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić . Wymieszać ziemniaki , ser, i usmażoną cebule . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać okraszone skwarkami z boczku |
|
Opis / Uwagi: Smaczne . Wbrew nazwie typowo polskie danie . Lubiane przez dzieci i mężczyzn . Można zrobić większą ilość i zamrozić . |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: babciagramolka |
Przepis czytano już 5354 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |