przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Smażone grzyby suszone

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
16 kapeluszy suszonych prawdziwków średnicy 3 - 4 cm,
3 szkl. mleka,
2 jajka,
0.5 szkl. bułki tartej,
4 łyżki mąki,
natka pietruszki,
olej do smażenia,
sól.

Opis przygotowania:
Grzyby dokładnie umyć, zalać osolonym mlekiem i pozostawić do namoczenia na 6 - 8 h. Następnie wyjąć z mleka, zalać lekko osoloną wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, ułożyć na deseczce i przycisnąć drugą deseczką. Jajka roztrzepać z 2 łyżkami wody i lekko posolić. Na dwóch talerzykach przygotować mąkę i bułkę tartą. Grzyby obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Podawać gorące przybrane natką pietruszki.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 5706 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin