Sum w warzywach |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Głosów: 11 Ocena: 3.82 Składniki: - sum (lub sandacz)
- marchew
- cebula
- por
- seler naciowy
- 1 ząbek czosnku
- śmietana 30%
- sól
- pieprz
- cytryna
- olej
|
Opis przygotowania: Rybę kroimy w dzwonka grubości około 5 cm. lekko skrapiamy cytryna i odkładamy.
Warzywa kroimy w cienkie paseczki (marchew, seler naciowy), cebulę , por i czosnek w półplasterki. Warzywa dusimy na oleju zaczynając od najtwardszych około 15 min. Połowę warzyw przekładamy do rondla, na warzywach układamy rybę i nakrywamy pozostałymi warzywami.
Dusimy na wolnym ogniu około 40 min.
Pod koniec dodajemy śmietanę i dusimy jeszcze około 3 min.
Podajemy na półmisku udekorowanym zielona\ą strzępiastą sałatą, układając ukośnie dzwonka ryby, na wierzchu dekorujemy warzywami. |
|
|
Przepis został dodany przez: profesor59 |
Przepis czytano już 18897 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |