przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Tort warzywny z szynką

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 30 dag mąki
- 9 jajek
- 15 dag masła lub margaryny
- sól
- pieprz
- 80 dag cukinii
- 4 cebule
- 40 dag pomidorów
- 30 dag szynki
- 1 łyżka oleju
- 6 dag goudy
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Opis przygotowania:
Mąkę zagnieść z pokrojonym tłuszczem, jajkiem, 2 łyżkami zimnej wody i solą.
Uformować kulę, schłodzić 30 minut.
Cukinię i pomidory pokroić w plasterki, cebule na cząstki, zrumienić na oleju.
Pokroić szynkę. Mleko wymieszać z pozostałymi jajkami i ziołami prowansalskimi, przyprawić.
Ciasto rozwałkować na koło o średnicy 30 cm, wyłożyć tortownicę o średnicy 24 cm.
Układać warstwami w formie; szynkę i warzywa. Zalać masą jajeczną, posypać startym serem.
Piec godzinę w piekarniku nagrzanym do 2000C.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4810 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin