| Ule - ciasteczka od pszczółki Maji | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  średniCzas:  60 min.Głosów: 2Ocena: 5.00
Ule:
 * 20 dag mielonych orzechów włoskich
 
 * 15-20 dag cukru pudru
 
 * 8 tartych biszkoptów
 
 * 2 nieduże surowe białka
 
 * wafle (suche) do zakrycia dna ciasteczka
 
 Krem - nadzienie
 
 * filiżanka mielonych orzechów włoskich lub drobnego kokosu
 
 * 1/2 szkl. mleka
 
 * 15 dag margaryny
 
 * 10 dag cukru pudru
 
 * op. cukru waniliowego
 
 * ew. kieliszek alkoholu
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Zmielone orzechy połączyć z biszkoptami i cukrem pudrem, na końcu dodać surowe białka. Wyrobić masę i szybko wylepiać nią foremki do uli. Masa szybko twardnieje i wycieka z niej dużo tłuszczu, ale łatwo zastyga jako ul. W środku palcem robić dziurki lub trzonkiem  drewnianej łyżki. Do środka każdego ciastka dajemy porcje kremu i zalepiamy wafelkiem. z wafli wycinam kieliszkiem kółeczka, które idealnie zaklejają dno. Jak  nie     macie  wafli to  z  masy  zróbcie kółeczko    kieliszkiem  i  zalepcie dno. Następnie  delikatnie  wyciągamy je  z  foremki.  Gotowe ule zostawiam na kilkanaście godzin w lodówce. Potem przechowuję je w zamkniętym pudełku w chłodnym miejscu.
 
 Krem
 Orzechy lub kokos sparzyć mlekiem, po chwili w razie potrzeby odsączyć nadmiar mleka, ostudzić.
 Margarynę rozetrzeć z cukrami, na końcu dodać ostudzone orzech albo wiórki i alkohol.
 To jest tylko propozycja nadzienia. Do uli pasuje też np. masa budyniowa tak jak na karpatkę, lub można zastąpić orzechy makiem.
 
 Ule są idealne na święta:)
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Poniżej kochani zamieściłam jeden ul już gotowy oraz foremkę, z której idealnie wychodzą te świąteczne smakołyki:)
ule można zrobić też z dodatkiem kakao, a nadzienie budyniowe wtedy pięknie kontrastują gdy się je przetnie na pół.
nadzienie  nr2: ajerkoniak, 7dgk masła, 15-20 dgk cukru pudru.
masło z cukrem a potem wlewać ajerkoniak i ucierać, żeby się nie zważyło.Włożyć ją na trochę do lodówki.
 | 
		|  | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  syladance | 
	| Przepis czytano już 7962 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |