Wstążki domowej roboty |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 4 porcje Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: Zielone wstążki:
- pęczek bazylii
- pęczek natki
- łyżka oleju
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- sól
- 2 łyżki wody
Czerwone wstążki:
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka oleju
- 2 łyżki wody
Sos cytrynowy:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 0,5 l mleka
- łyżeczka bulionu w proszku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 dag orzeszków piniowych
- 2 łyżki parmezanu lub innego twardego sera
|
Opis przygotowania: Umyte zioła zmiksuj z olejem. Zagnieć z resztą składników na zielony makaron. Zawiń w folię i odstaw na godzinę. Tak samo postąp ze składnikami na czerwony makaron. Rozwałkuj oba rodzaje ciasta. Pokrój rondelkiem w paski grubości centymetra. Gdy przeschnie, gotuj około 10 minut. Rozgrzej masło w garnku, wsyp mąkę. Gdy mąka wchłonie masło, dodaj zimne mleko i bulion. Cały czas mieszaj, najlepiej trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą, pieprzem i sokiem. Upraż piniole na suchej patelni. Makaron polej sosem, posyp piniami i płatkami parmezanu. Udekoruj listkami bazylii. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: joannap13 |
Przepis czytano już 5079 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |