przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Zawijaniec z makiem

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
Ciasto:
- 40 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru
- 5 dag masła
- 2 jaja
- pół szklanki mleka
- 3 dag drożdży
- 2 łyżeczki Cukru wanilinowego WINIARY
- skórka otarta z cytryny

Masa makowa:
- 30 dag maku
- 10 dag miodu
- 15 dag cukru
- kilka kropel aromatu migdałowego

Lukier:
- 15 dag cukru
- białko
- sok z połowy cytryny

Do dekoracji:
- kilka orzechów włoskich
- łyżka struganej nożem gorzkiej czekolady

Opis przygotowania:
Drożdże wymieszaj najpierw z ciepłym mlekiem, a potem jeszcze z łyżką mąki i cukru, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Całe jajo i żółtko utrzyj z cukrem na kogel mogel. Masło rozpuść. Gdy drożdże wyrosną, dodaj je do mąki razem z koglem-moglem, rozpuszczonym letnim masłem, skórką z cytryny i cukrem wanilinowym. Wyrób ciasto, po czym odstaw je do wyrośnięcia.

Teraz sparz mak, odcedź go, trzy razy przekręć przez maszynkę, a potem dokładnie utrzyj z cukrem, miodem i aromatem migdałowym. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm i równo posmaruj masą makową. Całość zwiń w ciasny wałek, przełóż do wąskiej natłuszczonej formy i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do umiarkowanie gorącego piekarnika posmaruj rozbełtanym pozostałym białkiem. Piecz około 45 minut.

Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj lukier. Cukier utrzyj z białkiem na jednolitą masę. Pod koniec wlej sok z cytryny. Wyjęte z piekarnika ciasto polej przygotowanym lukrem, udekoruj orzechami i czekoladą.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 4364 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin