|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Zupa z cielęciny zwana "Mariacką" wg Cioci Godziszewskiej |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniCzas:  50 min.Porcji:  4Głosów: 3Ocena: 4.67
- 1,5 l lekkiego rosołu o wyraźnym, jarzynowym smaku
 - 30 dag cielęciny bez kości (obranej z błon i tłuszczu)
 - filiżanka utartego, żółtego sera
 - 2 żółtka
 - sól
 - pieprz
 - szczypta utartej gałki muszkatołowej
 - posiekany koperek
 
 
 |  | Opis przygotowania: Dwukrotnie (ważne!) przepuszczoną przez maszynkę cielęcinę wrzucamy do gorącego rosołu i gotujemy na niewielkim ogniu przez 25 min (do miękkości). Zdejmujemy z ognia, dodajemy utarty ser, w garnuszku rozcieramy żółtka ze  szczyptą (czubek noża!) soli i 2 łyżkami przestudzonego rosołu. Gdy składniki się połączą, dodajemy do zupy, całość doprawiamy do smaku. Przed zdjęciem zupy z ognia wsypujemy koperek. Przed podaniem podgrzewamy, nie dopuszczając, by zupa się zagotowała. Dodatkiem mogą być bardzo cienkie, chrupiące grzanki.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: średnio-kaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis czytano już 7207 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |