|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Zupa z soczewicy |
|
Poziom: łatwy Czas: 50 min. Porcji: 8 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 400 g zielonej soczewicy
- puszka pomidorów krojonych
- 3 niewielkie papryki (każda w innym kolorze)
- 1,5 dużej cebuli
- 1 marchewka (opcjonalnie)
- 2 kostki rosołowe warzywne (albo litr bulionu warzywnego)
- jogurt lub śmietana
- oliwa z oliwek
- przyprawy
|
Opis przygotowania: Namoczyć soczewicę na ok. godzinę. Przepłukać, zalać wrzątkiem (tak żeby woda była ok. 1,5 cm nad soczewicą), wrzucić liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i zdjąć pokrywkę. Po ok. 20 minutach dodać pomidory. Gdy soczewica zmięknie, na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, gdy zacznie się szklić, dodać marchewkę w półplasterkach. gdy marchewka się zeszkli, dodać paprykę w paskach, szczyptę czerwonej papryki w proszku, szczyptę chilli i czarnego pieprzu, podsmażać kilka minut. często mieszając. Przerzucić zawartość patelni do garnka z gotującą się soczewicą, dokładnie wymieszać. gotować jeszcze ok. 5-10 minut, ewentualnie doprawić do smaku.
Podawać w grubych miskach z kleksem śmietany na wierzchu. |
|
Region: Pozostałe | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: kass | Przepis czytano już 5255 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|