| 
		
 
 
  | 
		
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	Zupa z soczewicy |  
	 |  
		Poziom: łatwy Czas: 50 min. Porcji: 8 Głosów: 1 Ocena: 5.00  Składniki: - 400 g zielonej soczewicy 
- puszka pomidorów krojonych 
- 3 niewielkie papryki (każda w innym kolorze) 
- 1,5 dużej cebuli 
- 1 marchewka (opcjonalnie) 
- 2 kostki rosołowe warzywne (albo litr bulionu warzywnego) 
- jogurt lub śmietana 
- oliwa z oliwek 
- przyprawy
 
  |  
	Opis przygotowania: Namoczyć soczewicę na ok. godzinę. Przepłukać, zalać wrzątkiem (tak żeby woda była ok. 1,5 cm nad soczewicą), wrzucić liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gdy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i zdjąć pokrywkę. Po ok. 20 minutach dodać pomidory. Gdy soczewica zmięknie, na rozgrzany na patelni tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę, gdy zacznie się szklić, dodać marchewkę w półplasterkach. gdy marchewka się zeszkli, dodać paprykę w paskach, szczyptę czerwonej papryki w proszku, szczyptę chilli i czarnego pieprzu, podsmażać kilka minut. często mieszając. Przerzucić zawartość patelni do garnka z gotującą się soczewicą, dokładnie wymieszać. gotować jeszcze ok. 5-10 minut, ewentualnie doprawić do smaku. 
Podawać w grubych miskach z kleksem śmietany na wierzchu. |  
	 |  
	| Region:  Pozostałe |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  	 |  
	| Przepis został dodany przez:  kass |  	| Przepis czytano już 6005 razy. |  
	 |  
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
  
  
  
		
		 | 
		
										
						 
						
			 
 
 
 
  
			 
                        			
			 
		 | 
		 |