|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Boeuf Strogonow |
|
Poziom: średni Czas: 50 min. Porcji: 6 Głosów: 33 Ocena: 3.12 Składniki: - 50 dag polędwicy wołowej (może być rostbef z młodego wołu)
- duża cebula
- 25 dag pieczarek
- sól
- pieprz
- szklanka kwaśnej śmietany
- szklanka utartego, żółtego sera
- kilka łyżek rosołu (może być z koncentratu) lub wody
- zielenina
- smalec i olej (pół na pół) do smażenia
|
Opis przygotowania: Oczyszczone z błon mięso kroimy na kawałki wielkości 2 cm, oprószamy pieprzem. Małe pieczarki pozostawiamy w całości, większe dzielimy, cebulę kroimy w pół-talarki. Na dobrze rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę, gdy lekko się zarumieni, przekładamy do rondla z grubym dnem, uzupełniamy tłuszcz, podsmażamy pieczarki, zarumienione przekładamy do rondla z cebulą. Tłuszcz ponownie uzupełniamy i smażymy mięso (często mieszając), zarumienione przekładamy do rondla z cebulą i pieczarkami. Całość podlewamy kilkoma łyżkami rosołu lub wody, dusimy pod przykryciem przez 5 min (nie dłużej), dodajemy lekko roztrzepaną śmietanę, doprawiamy niewielką ilością soli i przez 5 min trzymamy pod przykryciem na małym ogniu. Gorące danie rozkładamy do kokilek, posypujemy obficie serem i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 5-7 min. Podajemy, gdy ser się rozpuści i lekko zrumieni, posypane zieleniną. |
|
Opis / Uwagi: średnio-kaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga |
| |
Przepis czytano już 99353 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 8) |
wariacja nr 9 Dodał/a thomas dnia 2009-12-23 17:10:52
to nie ma nic wspólnego z nazwą, nie kawałki po 2 cm a paseczki po około 20 mm na 5 mm ...
| Gulasz Dodał/a ~ziibi dnia 2009-10-20 23:40:43
Gdzieś Ty wyczaił te bzdety z cebulą?
| nie rozumiem Dodał/a justine dnia 2008-11-21 07:22:17
boeuf strogonow to jest przeciez zwyczajny strogonow a nie to co tu podane.
| beee st Dodał/a ~an dnia 2008-05-14 23:09:07
kicha ,cha cha
| NIE ! Dodał/a ~tommy dnia 2008-04-22 17:20:32
To nie to ! Nie polecam ! Zróbcie tak jak powinien być zrobiony
| nie orginał Dodał/a ~gawron dnia 2008-04-22 17:16:49
Nie polecam bo to nie jest przepis orginalny!!! i szkoda polęwicy na ten przepis !!!
| boeuf strogonow Dodał/a ~panama6 dnia 2008-03-30 19:55:30
calkowicie zmodyfikowalaś tę potrawe .to juz nie jest boeuf strogonow.
| potrawa Dodał/a ~leoncio dnia 2008-02-07 22:49:06
Sądzę, że te mięsko będzie surowe i za twarde.Ale jak ktoś tak lubi...
|
|
|
|